Adevaratii eroi

Inca de cand sunt mici, inainte sa ajungă la gradinita, copiii cauta in jurul lor modele... persoane pe care sa le imite...oameni cu caractere deosebite cu care vor sa se asemene atunci cand vor fi mari...tati care sa faca fapte nobile si mame cu inimi mari...persoane cu care sa se laude peste tot pe unde vor merge. Eroii lor! 

Astfel de eroi sunt din ce in ce mai greu de gasit. In loc sa se inmulteasca ca ciupercile dupa ploaie, ei dispar...sunt o specie pe cale de disparitie; Aproape ca ar trebui ocrotiti de lege. A inceput sa se umple lumea de chilipiruri care poarta etichete de oameni mari. Eroii ce apar astazi nu sunt nici pe departe autentici. Astfel de oameni pot fi asemanati cu marfurile contrafacute de chinezi; imitatii care, puse langa produsele originale, sunt umbrite de diferentele mari de calitate si valoare.

Asemenea unui telefon mobil sau parfum contrafacut ce il gasesti la toate colturile de strada, si pe care il poti achizitiona la un pret de nimic, sunt gasiti si eroii moderni. Mass-media ni-i prezinta ca pe unii autentici, dar de fapt sunt doar copii.

Acest lucru se poate vedea si dupa pretul de vanzare. Un anunt pentru muritorii ce vor să fie eroi astazi suna cam asa: Vrei sa fii cineva, sa ai un nume mare, să fii cunoscut pe plan national sau mondial? Daca da, vino la noi. Te vom face un mega star peste noapte. Tu trebuie sa fii dispus sa renunti la haine si, daca se poate, sa folosesti un limbaj cat mai colorat. Nu conteaza cum arati sau ce fapte nobile ai facut. De formele estetice ne ocupam noi. Avem clinici care iti fac corpul perfect cu ajutorul unui mic bisturiu. Iar o poveste se gaseste repede. Poti sa fii parte intr-un oarecare scandal mediatizat. Iar daca totul vrei sa se propulseze la foc automat trebuie sa fii open-minded. Ups si era sa uit, undeva jos in coltul afisului cu litere cat mai mici este notat: Cat mai putina minte constituie un avantaj.

Aceste chilipiruri ieftine sunt luati drept eroi, iar copiii isi doresc sa ajunga exact ca ei.

Billy Miske, un boxer de performanta, a fost diferit. Era o persoana cu un viitor stralucit in fata, un om ce avea talentul necesar ca prin munca să devina un adevarat erou.

Firul fericit al unei povesti de success se rupe in anul 1918 cand un doctor ii da un verdict sumbru. „In mai putin de cinci ani vei muri din cauza bolii Bright, care iti macina rinichii“. Sfatul a fost sa se retraga din box si sa-si petreaca ultimii ani din viata impreuna cu familia. Acest lucru insa nu era posibil. Doctorul nu stia ca Billy investise 100.000 de dolari intr-un business nu tocmai stralucit. Boxerul era un un vanzator slab, care avea incredere in asa zisii prietenii. Ei il inselau cand venea vorba despre achitarea facturilor.

Asa ca singura solutie a ramas tacerea. Nu a spus nimanui despre boala si a ramas in ring pentru a face rost de bani pentru intretinerea familiei. Ba mai mult, a luptat inca 30 de meciuri refuzand sa dea importanta bolii care il macina in interior.

In toamna anului 1923 Billy Miske era pe moarte. Imobilizat la pat si slabit nu se mai putea antrena si nici vorba sa mai intre in ring. Craciunul se apropia tot mai repede, iar banii erau pe sfarsite. Decide sa intre in ring pentru a nu isi dezamagi familia. Din cauza presiunilor, managerul i-a gasit un meci. Avea sa boxeze impotriva unui colos in acea vreme, desi era neantrenat si slabit. Meciul incepe si se termina inainte de finalul normal. Billy Miske iesea invingator dupa numai patru reprize, iar aceasta victorie i-a adus 2.400 dolari. Din banii castigati a cumparat cadouri si mancare pentru ultimul Craciun petrecut cu familia. Insa bucuria s-a transformat curand in durere. A doua zi, simtindu-se foarte rau, ajunge la spital unde se stinge sub privirea doctorilor neputinciosi.

Un campion, un om mare care a murit ca un erou. Nu s-a vaitat de durere, ci a luptat pana in ultima clipa pentru familia lui. Facand o comparatie simpla intre eroii prezentati de mass-media zilelor noastre si Billy Miske, oare cine este un fals si cine poarta brandul autentic de erou adevarat?

Asa ca alegeti-va bine eroii inainte de a le urma exemplul sau inainte sa le faceti cunostinta cu copiii vostri. 

No comments:

Post a Comment