Cum sa te porti cu un copil de doi ani – mic ghid pentru parinti

Copiii de doi ani sunt foarte dificili. Ei au exact varsta cand incep sa intrebe in limba lor, cand incep sa fie curiosi si desigur cand le arde de toate nazbatiile, demoland si mazgalind totul in cale, varsta la care isi dau seama ce e manipularea fata de parinti si fata de cei dragi, implicit varsta la care isi dau seama ce metoda de rasft sa aplice pentru a obtine de vor. Nu e deloc usor sa fii parinte iar cine este cu siguranta stie ce inseamna viata cu un prichindel care inca nu stie sa rosteasca vorbele intregi. Ce nu trebuie sa faci cu un copil de doi ani ca sa nu-l rasfeti? E simplu. Incearca sa fii moderat ca si parinte si sa urmezi cateva mici sfaturi, dupa cum urmeaza:

· Cand impui o regula, du-o pana la capat. Trebuie sa fii puternic chiar daca tedoare sufletul. De exemplu daca isi strica o jucarie sau daca arunca cu ceva in perete, incearca sa il pedepsesti cu ceva si sa fii autoritar insa cald in acelasi timp: spune-i pur si simplu: „Alta jucarie nu-ti mai cumpar pana nu te porti frumos cu cele pe care deja le ai”

· Daca mergi la un magazin si tipa, se rostogoleste si urla ca sa ii cumperi ceva, incearca sa ii explici frumos de ce nu are acea jucarie sau acel lucru pe care il vrea, incearca sa ii aduci motive bune pentru care trebuie sa isi schimbe atitudine. De exemplu, poti sa ii spui: tu esti un copil cuminte, dar pentru ca uneori vrei sa ma impresionezi gresit, nu vei reusi sa primesti ceea ce iti doresti tot timpul.

· Totusi, ca sa ocolesti scenele de nebunie ale copilului tau, ai putea sa aplici si alta tactica. Incearca sa ii acorzi mai multa atentie, sa il faci sa inteleaga ca parerea lui conteaza mereu, incearca sa ii spui, chiar daca ai impresia ca el nu intelege, cat de mult conteaza pentru tine. Cere-i sfatul si poarta-te cu el ca si cu un om mare. Astfel nu va mai avea impresia ca nu este ascultat si nu va mai simti nevoia sa tipe ca sa obtina ceva.

Am observat multi copii care incearca sa atraga atentia parintilor prin crize de tipete, iar mai departe nu obtin decat alte tipete si poate chiar si o lovitra de la parinti. Nu uitati, chiar daca micutii vostri sunt temperamentali, incercati sa le raspundeti cu afectiune si cu multa rabdare.

No comments:

Post a Comment