Exemple de obiceiuri intelese gresit in alte tari

Bacsisul. A da bacsis sau a nu da bacsis, iata care e intrebarea care ne macina de secole. De multe ori, bacsisul prea mic sau lipsa lui atrage nistre priviri monstruoase si o scarba greu de imaginat. De multe ori, intalnarile de la restaurant se opresc acolo pentru ca scandalul de dupa e prea mare. De aceea, chelnerii sunt sfatuiti in unele restaurante sa nu ceara bacsis ca sa nu supere clientii. Japonia este insa cu mult inaintea tuturor. Japonezii nu prea sunt obisnuiti sa dea bacsis, asa ca atunci cand se intampla ca unul sa dea ceva e confuzie totala.

Chelnerul confuz ajunge sa se lupte cu clientul sa-i dea banii inapoi, clientul se lupta sa inteleaga care e problema pana la urma. A da bacsis poate fi interpretat si ca o insulta grava, pentru ca implica si mila. Mai bine un mic cadou drept multumire decat bacsis, iata o solutie sau poate ca banii pot fi dati in plicuri, cum se da spaga buna la romani-ne pricem cel mai bine noi, romanii, la dat bacsis ca la carte, nu? Mancatul cu mana. Mancatul cu mana si renuntatul la furculita si cutit a fost dintotdeauna un gest care i-a suparat foc pe parinti in timpul meselor. Cu toate astea, in unele tari, daca se folosesc tacamuri, gestul e interpretat ca o insulta. A manca un taco sau burrito in Mexic cu furculita si cutit este semn ca persoana respectiva e cel mai mare snob. A folosi un cutit sa tai un cartof fiert in Germania este privit cu scepticism din aceleasi motive. Mai mult, a folosi un cutit pentru a taia un cartof fiert poate sa insulte chiar bucatarul, spunandu-i asa, pe dupa visin, ca nu prea se pricepe la gatit si nu trebuie sa se creada mare Masterchef.

De exemplu, in India, mancatul cu mana este singura metoda acceptata de a lua masa. Indienii cred ca este o metoda naturala de manca normal si mai putin violenta. Primul Ministru al Indiei a glumit odata spunand: „Mancatul cu furculita si cutitul este asemanator cu a intretine relatii intime foarte pasionale cu ajutorului unui interpret/translator”.

No comments:

Post a Comment