Perceptia durerii. Putem sa mai atenuam din durere daca ne atingem acea zona si ii dam creierul o imagine fidela despre cat de grava e situatia. Unii dintre noi ne frecam imediat capul cand ne lovim fara sa stim de ce, altii dam din maini cand ne-a lovit o durere acuta. Pentru a vedea de ce atingerea provoaca scaderea in intensitate a durerii, cercetatorii au pus la cale un experiment numit iluzia grilului termal.
Participantii au pus al doilea si al patrulea deget de la fiecare mana in apa fierbinte, in timp ce degetul mijlociu de la fiecare mana a fost pus in apa rece ca gheata. Trimitand catre creier un semnal gresit de al cele trei degete, degetul care era in apa rece s-a simtit imediat ca fiind foarte fierbinte si au aparut dureri la nivelul sau. Cand li s-a cerut sa isi atinga degetele de la ambele maini cu degetul opus si sa exercite presiune asupra lor, durerea a scazut in intensitate cu 64%. In acelasi timp, creierul a facut si o imagine a ceea ce se intampla cu degetele si a simulat cam ce s-ar putea intampla in viitor. Starea corpului este perceputa diferit de creire daca ne atingem, el poate sti exact ce se intampla si se poate linisti sau panica. In alt experiment facut de oamenii de stiinta de la Oxford, s-a constat ca durerea si umflarea mainilor pot sa fie schimbate daca mainile, palmele apar mai mari in ochii pacientilor.
Daca isi priveau mana afectata prin binoclu, pacientii simteau durere acuta si isi reveneau cu greu la normal, degetele de la maini se umflau inexplicabil. Cand binoclul micsora mainile, si durerea si umflaturile erau reduse ca intensitate. Studiile au demonstrat ca oamenii tind sa priveasca anumite parti ale corpului apartinand mai mult lor si mai putin, depinzand de marime.
No comments:
Post a Comment