Steroizii - o problema?

Majoritatea utilizatorilor de steroizi sunt fie tineri, fie sportivi de sex masculin, iar utilizarea de steroizi nu se limiteaza doar la culturisti si fotbalisti. Tot mai multe dovezi arata ca sportivii de performanta - cum ar fi cei care practica inotul, atletism, ciclism etc.- folosesc steroizi pentru a-si imbunatati performantele sportive. Adolescentii le pot folosi pentru a accelera debutul pubertatii si al maturitatii, iar modelele de sex masculin si feminin le pot lua pentru a-si imbunatati imaginea corpului. Cei care practica anumite profesii, care ii solicita fizic, pot folosi steroizi pentru a-si putea construi puterea.

Steroizii sunt luati fie pe cale orala, sub forma de tablete, fie prin injectie intramusculara. Utilizatorii de steroizi se bazează adesea pe zvonuri si barfe pentru a determina nivelurile de dozare, care nu pot fi niciodata sigure. Persoanele care abuzeaza de steroizi, luand mega doze de sute de miligrame pe zi, in timp ce medicii prescriu doar 1-5 mg. pentru utilizari medicale legitime, risca sa obtina efecte adverse, in locul rezultatelor dorite. Plecand de la premisa falsa ca a lua o cantitate mai mare de steroizi va da rezultate mai bune, utilizatorii iau de obicei mai multe tipuri de steroizi si in combinatie cu alte medicamente. Acestia iau de cele mai multe ori steroizi in cicluri - care se intind adesea pe perioade lungi de timp - si nu iau in calcul consultarea unui medic de specialitate. In tot acest timp se ignora si pauza dintre cicluri, lucru care nu face decat sa agraveze situatia, in loc sa imbunatateasca performantele sportive si nu numai.

Multi tineri afla despre steroizi de la colegii lor de munca, ori de la cunostinte, prieteni sau partenerii de la salile de sport. Oamenii incearca de multe ori steroizi, deoarece simt o presiunea exercitata de coletiv si devin adesea prea preocupati de imaginea corpului lor,  crezand ca prin utilizarea de steroizi pentru a arata bine, se manifesta o competie. Astfel, nu sunt constienti ca steroizii sunt periculosi atunci cand se utilizeaza in cantitati excesive si fara recomandare.

No comments:

Post a Comment