Spargerea nucilor de cocos in cap

In Tamil Nadu, sudul Indiei, mii de oamenii merg la templul Mahalakshmi sa participe la o traditie prin care cer zeilor sa aiba noroc si sa fie sanatosi sau pentru a multumi pentru ceea ce au reusit sa realizeze deja. Acolo, preotii sfarama in capul oamenilor nuci de cocos-cei care participa trebuie sa aiba cel putin 18 ani.

Traditia a inceput in secolul XIX, cand britanicii au incercat sa construiasca o cale ferata prin sat. Rezidentii au protestat, asa ca britanicii, sarcastici, s-au oferit sa schimbe cursul caii ferate daca oamenii spargeau pietre uriase doar cu capul. Cand locuitorii au facut front comun, calea ferata s-a construit in alta parte. In locul pietrelor se folosesc acum nuci de cocos, dar riscul a ramas mare, depinzand de gradul de maturitate al nucii si de capul celui care e supus la acest ritual.

Cu cat se sparge mai repede nuca de cocos, cu atat craniul are mai putin de suferit, spun neurologii. Sute de oameni sunt tratati din cauza ranilor an de an. In mod ironic, aceasta traditie pentru sanatate ar putea fi mortala.

No comments:

Post a Comment