Daca foarte multi ani, romanii au fost obisnuiti sa gateasca pe gaz, anii 90 si apoi 2000 au diversificat paleta de optiuni, in bucatarie fiind introduse treptat plitele si cuptoarele electrice si apoi plitele pe inductie, astfel ca este astazi vorba despre o optiune personala care este tipul preferat de gatire.
Dupa ce veti explora trei variante foarte populare de gatit, fiecare cu avantajele si dezavantajele lor, veti avea posibilitatea sa alegeti dintr-o oferta mai mult decat vasta si avantajoasa, fie din sectiune de aragaze clasice oferite de Rombiz, fie din sectiunea de electrocasnice pentru gatit cu sisteme mai noi.
Daca gatitul pe gaz ramane campion la capitolul costuri, fiind nu numai o solutie ieftina la achizitionarea electrocasnicelor, ci si una foarte eficienta pentru ca gazul ramane mai ieftin decat energia electrica, aparatura pentru gatit pe curent electric si cea pe inductie castiga la capitolul aspect si functii moderne. Astfel, un aragaz clasic nu poate fi incorporat in mobilier pentru ca are nevoie de spatii suplimentare pentru ventilare, in timp ce electrocasnicele pe curent si inductie sunt candidatele perfecte pentru bucatarii moderne.
Pe electrocasnicul clasic pe care cu totii l-am folosit se poate gati cu flacara deschisa pe orice tip de vas cu maxima eficienta din punct de vedere al costurilor, in timp ce pentru aparatura pe curent sau inductie timpul pentru gatit este mult redus, dar unele electrocasnice impun folosirea anumitor vase speciale.
Plitele si cuptoarele pe curent reprezinta un real avantaj in zone unde nu exista retea de gaz, ceea ce le face favorite pentru zone urbane sau rurale aflate in plina dezvoltare. Un alt avantaj al acestora sunt functiile moderne, printre ele fiind si usurinta si precizia reglarii temperaturii cuptorului si a timpului de gatire.
Plita pe inductie foloseste unde electromagnetice pentru gatit, producand caldura doar atunci cand deasupra se aseaza un vas, neaparat metalic.
Ca atare este ideala din punct de vedere al sigurantei. Alte avantaje ar fi ca nu iroseste caldura, se curata foarte usor. Dezavantajele majore sunt pretul, investitia suplimenara in vase. Aspectul legat de gustul mancarii este subiectiv, insa se pare ca cea mai gustoasa mancare ramane cea gatita pe flacara directa.
No comments:
Post a Comment