Fenomene legate de gandire care ne pot determina sa luam decizii gresite

Decalajul determinat de empatia rece-cald. Inainte de a ajunge acasa sa luam cina cu familia, mergem si pe la supermaket sa mai luam ceva de mancare. Iesim din supermarket cu o gramada de sacosi pline si ne intrebam mirati si nervosi cum de am cheltuit atata. Goana dupa cumparaturi si placerea de a face shopping poate fi o explicatie, dar nu cea buna.

Motivul real e decalajul determinat de empatia cald-rece. Starile reci sunt neutre, cele calde sunt urgente, si includ frica, durerea, foamea, un fel de raspunsuri la nevoile primare. La alegerea alimentelor din supermarket ne bazam pe stare de spirit si pe emotiile care le vom avea intr-un viitor proiectat in imediata apropiere. De multe ori avem de-a face si cum decalaje empatice retrospective, cand ne gandim cam cum am reactionat in niste situatii cheie din trecut. Se intampla sa existe si decalaje interpersonale de aceasta natura, cand nu putem sa intelegem ce simt cei din fata noastra pentru ca nu au aceeasi stare ca noi. Un studiu a observat doua grupuri de oameni, unii doar ce terminasera de facut exercitii, altii doar ce incepusera.

Cand li s-a spus o poveste despre un alpinist care nu avea apa si mancare, cei care exersau si doar ce terminasera de facut efort fizic au crezut ca lipsa de apa era cea mai importanta problema a alpinistului, pentru ca si lor le era sete. Decalajele care se produc tind sa complice viata parintilor, care nu prea inteleg ce vor copiii. De aceea parintii isi imbraca micutii cat pot de bine, desi afara e cald, si nu prea cred in monstrii de sub patut. Copilasii percep lumea diferit, iar adultii cam uita sa ia in considerare acest lucru.

No comments:

Post a Comment