Cum au evoluat tendintele in fashion de-a lungul anilor?

Ca spunem fashion, moda, tendintele si trendurile sunt acolo si nimeni nu le poate nega.

Evolutia modei a insemnat in primul rand o armonizare intre diverse culturi, diverse tipuri de societati si cutume, diverse moduri de a aborda o anumita tendinta in moda.

Spre exemplu, anii 1980 au fost anii rebeli ai modei, ani in care complexitatea si nonconformistul punk au dominat, tineretul era parca mai increzator in schimbari, oamenii preferau sa iasa in evidenta, sa fie diferiti cu orice pret.

Din 1990 insa, odata cu probleme politice si prabusirea regimurilor comuniste, valul de nonconformism s-a diminuat, astfel ca am asistat la schimbarea drastica a tendintelor in fashion, ajungand pana la un minimalism, cateva elemente excentrice si grunge. Croielile au devenit minimaliste, culorile erau acum neutre, outfiturile erau din ce in ce mai simple, insa atitudinea era cea care conta mai mult.

Elementele rebele nu au fost uitate in totalitate, ele fiind remarcate la nivelul talpilor groase, materialelor metalizate sau croielilor mini versus lungimile XXL. Totusi, anii 1990 aduc in discutie si dezvoltarea lenta a internetului, care deschide calea a ceea ce mai tarzi vom numi blogging.

Bill Cunningham a publicat in acea perioada fotografii de moda a strazii in New York Times, avand apoi o rubrica permanenta in ziar. Dupa 2000, in fashion s-a observat o tendinta catre feminitate si eleganta pronuntata. Gratie fashionistei din Sex and the city, moda cunoscut o revolutie fara precedent.

Tutu-ul si tricoul erau in voga, la fel si pantofii tip printesa. Dupa Sex and the city a venit randul Gossip Girl sa impuna un nou trend bazat pe uniforme stilizate, bentite, costume in carouri, papioane. Tot din 2000 apar si blogurile de moda, oamenii afla in timp real tot ce vor sa stie despre tendintele din anumite sezoane sau despre cele mai importante evenimente din moda. Si pentru ca moda are si o anuma ciclicitate pe care nu se sfieste sa o „foloseasca”, in 2013, de exemplu, ceea ce era in voga in anii 1990 a revenit…

Astazi, moda a intrat intr-o alta faza, aceea a creativitatii si a unicitatii aplicate in toate elementele tinutelor. Totusi, elementele din trecut continua sa isi faca simtita prezenta, sa ca reinventarea modei e una dintre tendintele la care ne putem astepta sa evolueze in directii din ce in ce mai interesante.

No comments:

Post a Comment