Cum afecteaza poluarea luminii mediul si omul

Poluarea luminii decimeaza populatiile de testoase. Testoasele isi petrec mare parte din vietile lor in ocean, insa ajung si pe uscat, unde isi depun ouale in nisip. Dupa ce puii se nasc, alearga in disperare spre apa, unde devin o prada usoara pentru fel de fel de pradatori. Terasele, restaurantele, hotelurile care se extind tot mai mult spre apa le afecteaza in mod negativ pe micutele vietati.

Femelele nu isi vor mai depune ouale daca lumina care o au aproape de ele este prea intensa. Daca nu gaseste un loc mai intunecat sa isi depuna ouale, testoasa-mama le depune unde poate iar sansele ca puii sa supravietuiasca sunt mici. Micutele testoase se ghideaza dupa lumina lunii pentru a ajunge la apa, dar daca apare lumina artificiala, ele pot fi derutate si ajung exact in calea masinilor si pradatorilor care pana atunci nu reprezentau o problema pentru coloniile de testoase. Din cauza luminii artificiale mii de testoase sunt ucise in Florida anual… De aceea, organizatiile si cei care se ocupa de protejarea vietuitoarelor au luat atitudine si incearca sa invete oamenii cum sa foloseasca corect lumina pentru a nu deranja broscutele testoase.

Luminile rosii, galbene nu le afecteaza pe testoase asa ca isi pot desfasura in voie activitatea lor normala. De cate ori este sezonul in care testoasele isi depun ouale in nisip, proprietarii de baruri, terase din zonele apropiate sunt rugati sa isi redirectioneze luminile pentru a ajuta micile broscute sa-si urmeze cursul firesc al reproducerii.

No comments:

Post a Comment