Calculatoarele sunt construite pentru a functiona timp indelungat atat timp cat exista o utilizare in parametri normali, fara socuri si o fortare a caracteristicilor sale. Performantele unui calculator depind mult de placi de baza pc si asta pentru ca pe ele sunt montate toate componentele esentiale ale unui PC. Orice defectiune la placa de baza inseamna moartea lenta a intregului sistem.
Daca vreti sa cumparati o placa de baza noua pentru calculatorul dvs. trebuie sa va hotarati pentru inceput pe ce tip de arhitectura se va monta, Intel sau AMD, adica de la cine este procesorul din interior. Dupa ce ati stabilit ce arhitectura are calculatorul trebuie sa fiti atenti la socket, adica la conectorul de pe placa de baza care se potriveste cu conectorul procesorului. Placa de baza depinde 100% de tipul de conector al procesorului si de procesor asa ca nu aveti cum sa gresiti in aceasta privinta. Acum depinde foarte mult si ce vreti sa faceti cu calculatorul. Daca il folositi pe post de server, va trebuiesc placi de baza pc cu mai multi socket. Un alt indicator important care va poate ajuta sa luati placa de baza potrivita este frecventa bus, adica latimea de banda totala a placii de baza-mai mare inseamna mai rapid. E important de retinut ca frecventa placii de baza si cea a procesorului trebuie sa fie obligatoriu identice. Atentie si la chipset, adica niste cipuri care sunt pe placa de baza si care unesc conectarile intre dispozitive-trebuie sa corespunda procesorului, tipului, frecventei sale.
Foarte importanta e si memoria calculatorului, RAM-ul-trebuie sa existe suficiente sloturi pentru a monta cat mai mult RAM la nevoie. Pe langa toate acestea, ar fi bine sa avem multe sloturi PCI, de conectare a dispozitivelor suplimentare pentru placa de baza, conectori pentru HDD SATA de calitate. Atentie mare si la numarul de conectori USB pe panou spate placa de baza-e de preferat sa existe cat mai multi. Tot pe placa de baza exista si controler audio, asa ca trebuie sa ai grija sa ai cat mai multe canale de sunet.
No comments:
Post a Comment