Tehnologia si relatiile – conectare sau deconectare

Tehnologia nu este nici foarte utila, dar nici daunatoare pentru relatii; aceasta fiind determinata de modul in care se alege sa se foloseasca o tehnologie care ne poate face rau sau ajuta relatiile noastre. Avem nevoie sa examinam daca ne controleaza tehnologia utilizata de catre noi sau noi permite tehnologiei sa ne controleze. Daca vom permite tehnologiei sa monopolizeze timpul si atentia noastra, relatiile noastre vor avea de suferit din cauza deconectarii.

Tehnologia poate fi un instrument care provoaca neplaceri in urmatoarele moduri: -Neintelegeri se intampla tot timpul in relatii, dar lipsa de comunicare este exponential crescuta prin intermediul mesajelor text. Este prea usor sa se interpreteze gresit sau se assume un ton negative al mesajului.
- Este mult mai usor sa fim transanti cu cineva iubit prin texte sau e-mailuri. Cuvintele furioase, dureroase pot fi trimise in cateva secunde, fara posibilitatea de a vedea efectul pe care aceste cuvinte il au asupra altora.
- A nu fi prezenti atunci cand trebuie cu cei dragi este o consecinta periculoasa a tehnologiei. Cand vom darui mai multa atentie catre calculatorul nostru, telefonul, televizorul sau jocurile electronice decat catre oamenii din jurul nostru, acest lucru va eroda in mod serios relatiile noastre.
- Daca vom alege sa controlam utilizarea noastra de tehnologie, ne poate ajuta sa ne conectam mai bine cu cei dragi. Tehnologia poate fi de real folos pentru consolidarea relatiilor in diferite moduri: Facebook sau Skype si altele asemanatoare pot ajuta sa ne simtim mai aproape, chiar si atunci cand ne aflam la o jumatate de lume distanta. - Calendarele electronice si memento-urile de pe telefoane ne vor da ocazia sa ne amintim evenimentele importante cu date si ore exacte. Ele ne vor asigura ca cei dragi se simt importanti si iubiti, prin stabilirea memento-urilor cu ceva timp inainte pentru a trimite carti sau a cumpara cadouri.
- Primirea si trimiterea unui text grijuliu, amuzant sau iubitor, a unui e-mail sau apel telefonic pe tot parcursul zilei vor intari legaturile personale atunci cand suntem ocupati si in deplasare. Tehnologia face mai usor afisarea fotografiilor celor iubiti; clipele de distractie si a altor momente frumoase, ca screen saver-uri sau fundaluri pe telefon, acestea putand aduce un zambet pe fata noastra si facandu-ne sa ne ​​simtim mai apropiati.

Este minunat ca tehnologia ne poate ajuta sa ne conectam; dar intimitateaa virtuala nu poate inlocui intimitatea reala. Avem nevoie de contactul vizual, atingeri, imbratisari, zambete si timp petrecut impreuna. Cateva momente de reflectie sunt necesare pentru a evalua daca alegerile in ceea ce priveste utilizarea tehnologiei ajuta sau afecteaza relatia personala. Alegerea de a utiliza tehnologia cu intelepciune poate ajuta la construirea si consolidarea relatiilor noastre. Permiterea ca tehnologia sa ne consume si sa ne distraga atentia de la timpul nostru impreuna are efectul opus.

No comments:

Post a Comment