Un altfel de proiect pentru Roşia Montană – propunere

Controversatul proiect de la Roşia Montană promovat de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a încins spiritele şi a împărţit România în două. Pe de o parte, sunt interese mari pentru pornirea proiectului minier folosind tehnologia cu cianuri, iar pe de altă parte sunt oameni, asociaţii de mediu, asociaţii care se ocupă de patrimoniul cultural, istoric, dar şi alte entităţi care se opun vehement exploatării cu cianuri a resurselor naturale din zonă.


De remarcat este şi poziţia Academiei Române, cel mai important for al statului român care se opune demarării acestui proiect.  Publicitatea controversatului proiect a depăşit de mult graniţele României. Fără să exagerez, cred că este, de departe, cea mai amplă mediatizare la care am asistat în ultimii ani, realizată pe toate canalale şi prin toate mijloacele de informare a opiniei publice.  Felul în care promovează acest proiect cei de la RMGC, folosind în reclame imagini care ne arată neputinţa şi sărăcia oamenilor din zonă, pe mine unul mă scandalizează. Am fost intrigat şi de modul în care pe site-ul de prezentare al proiectului, la un moment dat, erai indus în eroare, ca să nu zic, “furat la click”, atunci când, dorind să citeşti mai mult despre proiect, te trezeai că “deveneai”, la număr, unul dintre cei cărora le place proiectul. O fi fost un defect al site-ului sau o fi fost intenţionat făcut, nu pot să ştiu.

Cert este că a fost o întreagă discuţie despre aspectul invocat (inclusiv pe Facebook).  Trebuie să recunosc că mesajul oamenilor simpli folosiţi în reclame, felul în care ei îşi expun situaţia, de altfel una grea în zonă, impresionează. Nu poţi rămâne stană de piatră când vezi că oamenii vor să muncească, să le fie şi lor şi copiilor lor mai bine. Sunt lucruri pe care toţi le dorim pentru fiecare cetăţean din România.

Sursa: http://pavaza.ro/un-altfel-de-proiect-pentru-rosia-montana-propunere/

No comments:

Post a Comment