Da, este confortabil sa stii ca bolnavii de dementa isi pot reaminti anumite intamplari si chiar cine sunt cu ajutorul muzicii. Insa muzica folosita excesiv poate crea amintiri false, suferinta si confuzie. Un exemplu de terapie prin muzica: Henry este un barbat internat intr-un centru pentru tratarea bolnavilor mintal, are o fiica ce-l viziteaza cu regularitate, pe care nu o recunoaste. Cu zece ani in urma avea si convulsii. Fiica sa a marturisit ca la fiecare revedere, barbatul canta un cantecel numai de el inteles. Pacientul de atunci nu mai era acelasi cu cel de acum zece ani. De ce? Facea terapie prin muzica, una religioasa, pentru ca asta-i placea lui Henry. Efectele sunt garantate, terapia e simpla: pui casti in urechi pacientului si el danseaza si canta melodiile favorite.
Muzica ajuta pacientii cu dementa sa-si aminteasca foarte multe lucruri din trecut, ii duce intr-un spatiu si un timp cand ei s-au simtit bine si unde pot fi fericiti sau tristi. De asemenea, boala Alzheimer poate fi si ea tratata tot prin muzica. Insa bolnavii pot avea si manifestari ciudate de la terapia prin muzica. Unii inventeaza amintiri si pot deveni violenti fara motiv crezand ca un anume ingrijitor a incercat sa-i asfixieze cu perna cu cateva zile inainte. O alta problema e ca pacientul poate deveni confuz atunci cand incearca sa-si aminteasca unde si cand a auzit un cantec care i se pare cunoscut. Ascultarea si fixarea exacta in timp si spatiu, in trecut, sunt doua „simturi” ce ne transporta in trecut pentru a deslusi cand am auzit prima data un cantec. La pacientii cu dementa nu ai cum sa-ti dai seama ce impact are asupra lor cantecul de care-si aduc aminte-poate parea ca sunt fericiti, insa sa traiasca teroarea de a auzi un cantec familiar intr-un loc cu totul lipsit de sens pentru ei. De aici si problema „ranilor emotionale” ca raspuns la comportamentul dezorientat.
Asa ca muzica e mai ceva ca „serul adevarului” folosit de serviciile secrete pe cei mai caposi criminali si ucigasi in serie: ne poate face sa simtim lucruri pe care nu le-am mai simtit de mult vreme-sau chiar pe cele pe care nu le-am simtit niciodata-si ne poate face sa spunem lucruri nerelationate in niciun fel cu realitatea. Asta e un exemplu al puterii netarmurite pe care o poate avea muzica, indiferent de genul si stilul sau…
No comments:
Post a Comment