Pufferul – economie de combustibil si de bani

Incalzirea locuintelor personale care nu sunt bransate la reteaua termica locala este asigurata cu ajutorul unei centrale de uz casnic. Centralele de uz casnic pot functiona cu gaz, cu energie electrica si cu combustibil solid – lemn, peleti, bricheti, carbuni. In acest din urma caz economisirea agentului termic astfel incat sa nu se faca risipa de resurse se poate face cu ajutorul unui puffer. Un puffer (cunoscut si sub denumirea de acumulator, rezervor de acumulare, vas tampon de agent termic) este un rezervor de acumulare in care se stocheaza apa calda folosita pentru incalzirea locuintei. El se monteaza intre cazanul pe combustibil solid si instalatia de incalzire a casei.

Avantajul principal al folosirii unui puffer – ales in functie de puterea centralei si de spatiul care trebuie incalzit – este acela ca regleaza regimul de functionare a energiei termice economisind cantitatea de lemn sau alt tip de combustibil folosita si in consecinta costurile pentru incalzire cu minim 20%. Cele mai cautate si mai bune puffere sunt cele fabricate din tabla de otel si izolate termic. Un astfel de puffer 1000 l se poate gasi la shop-einstal.ro la un pret foarte bun data fiind calitatea sa, eficienta sa si rapiditatea cu care aceasta cheltuiala se poate amortiza, dar si faptul ca vine cu o garantie de 3 ani. Un puffer de 1000 de litri este alegerea ideala pentru o casa in care functioneaza o centrala de 24 kw, o alegere standard in general pentru suprafetele medii ale caselor din Romania.

Pentru case mai mari si centrale mai puternice este de stiut ca alegerea volumului unui puffer se face dupa formula 1000 l la 24 kw. De asemenea, o alegere standard este cea a pufferului clasic, fara serpentina. Cu toate acestea exista si puffere cu una sau cu doua serpentine mai potrivite pentru sisteme cu panouri solare sau atunci cand se doreste apa calda instant. De asemenea exista si puffere tank-in-tank fara serpentina sau cu una sau doua serpentine, folosite pentru incalzire si apa calda menajera.

No comments:

Post a Comment