Osteoporoza, afectiunea care afecteaza oasele si ne transforma viata intr-un calvar

Anii trec, vrem, nu vrem, procesul de imbatranire nu iarta pe nimeni. In acest proces fiecare organ din corpul nostru incepe sa nu mai functioneze la fel de bine ca in tinerete. De exemplu oasele se subtiaza pe masura ce inaintam in varsta, reconstructia osoasa este mai lenta, iar de la 30 de ani in sus pierdem in fiecare an cate putin din masa osoasa totala a corpului. Cand oasele devin slabe si fragile mult prea repede apare osteoporoza. Boala este foarte grava tocmai din cauza acestui aspect, oasele sunt prea fragile si orice lovitura, orice soc duce la fracturi sau al deteriorari de tesuturi. Soldurile, incheieturile mainilor si coloana vertebrala sunt cele mai afectate de efectele afectiunii.

Densitatea osoasa scade prea mult, masa osoasa se pierde in timp, puterea din oase scade si ea, oasele par ca sunt foarte poroase, in tesuturi apar structuri anormale. Si barbatii, si femeile sunt afectate de osteoporoza, dar s-a observat o incidenta mai mare la femeile albe sau asiatice, care au trecut deja la menopauza. Daca ne gandim la cauza exacta a bolii, lipsa hormonilor, estrogen si androgen, poate fi la baza dezvoltarii afectiunii, alaturi de aportul mic de calciu si de vitamina D, lipsa exercitiilor fizice. Problemele tiroidei, cancerul osos sau tulburarile genetice sunt si ele pe lista de cauze ale osteoporozei. Simptomatologia osteoporozei nu este una speciala la inceput, nu sunt simptome clare. Boala este identificata in momentul in care apare prima fractura mai serioasa, dar si cand puterea de prindere e scazuta, cand unghiile devin prea slabe si fragile.

Cand boala deja e avansata apar dureri care nu radiaza, fracturi chiar si de la stranuturi, de la o tuse mai puternica, dureri de spate, de gat. Diagnoticarea osteoporozei este rapida, se fac investigatii de laborator, analize specifice, se folosesc markeri biochimici pentru a vedea daca exista sau nu osteoporoza. Imagistica poate oferi mai multe raspunsuri prin folosirea unei computer tomografii cantitative, unei densitometrii ultrasonografice cantitative, dar si a simplei radiografii. Prevenirea osteoporozei e posibila, pacientii trebuie sa aiba o dieta echilibrata, cu minerale si vitamine multe, sa consume cat mai multe alimente bogate in calciu, pe langa vitamina D luata din suplimente alimentare si calciu administrat zilnic.

Se vor evita dulciurile, bauturile cu mult zahar, cele acidulate, alcoolul, sarea in exces, fumatul, se va bea cat mai mult ceai verde, apa, cafea in cantitati mici sau suplimente sub forma lichida cu minerale. Pe langa toate acestea exercitiile fizice zilnice pot ajuta enorm la prevenirea osteoporozei, miscarea permanenta, dar nu pe distante foarte lungi e recomandata. Atentie sporita si la medicamentele luate, anti-inflamtoarele pe baza de corticosteroizi subtiaza oasele, antidepresivele pot pune probleme daca aveti un inceput de osteoporoza.

No comments:

Post a Comment