Evaluarea unei case in vederea consolidarii

Lucrarile de consolidare a unei case sunt printre cele mai dificile si mai anevoioase lucrari care se pot face pe un santier. Cand spunem consolidari case spunem desfasurari de forte asemanatoare cu cele necesare unei constructii noi, dar inca si mai complexe, pentru ca va fi nevoie de specialisti care sa expertizeze cladirea ce se doreste a fi consolidata.

Etapa premergatoare consolidarii efective este evaluarea, care cuprinde cativa pasi importanti. Pentru ca, cel mai sigur, releveul vechi al cladirii este fie indisponibil fie prea vechi pentru a fi luat in considerare si pentru ca masuratorile trebuie sa fie cat mai exacte, un prim pas in evaluarea unei case a carei consolidare se doreste este acela de a intocmi un releveu nou, in care sa fie evidentiate masuratori pentru fatade, planuri, sectiuni dar si grosimea peretilor, un aspect foarte important. Dupa masuratori urmeaza un pas determinant in consolidarea casei si anume evaluarea exacta a avariilor suferite in timp de casa. Daca, unde si ce tip de avarii exista este esential de stiut in stadiul de pregatire a proiectului. Pasul urmator este studiul geotehnic, un pas important in orice proiect de construire dar care adesea este omis la constructiile noi, in zone rezidentiale noi, pentru care deja exista un plan urbanistic si unde se construieste masiv. Pentru case vechi insa studiul geotehnic este foarte important pentru ca permite aflarea de informatii despre calitatile portante ale solului.

Se fac apoi teste ale materialelor de constructii pentru a vedea exact cat de deteriorate sunt acestea si daca este sau nu cazul sa se mearga mai departe cu consolidarea cladirii existente. Se testeaza caramida, betonul armat, mortarul. De asemenea, un ultim pas din evaluarea cladirii este sondarea fundatiilor, care stabileste adancimea, alcatuirea si tipul de fundatie pe care il are respectiva casa.Esential in acest stadiu al evaluarii este si studiul de umiditate, in cadrul caruia se determina daca exista conditii pentru crearea condensului, comparand umiditatea din aer, temperatura si umiditatea materialelor.

No comments:

Post a Comment