Informatii despre Aiud si istoricul sau

Municipiul Aiud este situat in culoarul depresionar axat pe cursul raului Mures la intalnirea dintre Campia Transilvaniei, la nord-est, cu Podisul Tarnavelor, la sud-est, si cu Muntii Apuseni la vest. Asezat pe ambele maluri ale Vaii Aiudului si pe terasele Muresului, municipiul Aiud este pozitionat de-a lungul drumului national DN1 si european E81, aflandu-se la distanta de 30 de km de municipiul, resedinta de judet, Alba Iulia, si la o distanta de 37 km de municipiul Turda, din judetul Cluj.

In timpul romanilor, localitatea a primit rangul de PAGUS- circumscriptie teritoriala urbana - pentru ca in secolul al XIV- lea sa devina TaRG (oras). in secolul al XVIII- lea, mai exact in 1716, Aiudul devine capitala Comitatului (judetului) Alba de Jos, rol pe care il va detine timp de 213 ani, deci pana in 1929, iar apoi ramane oras in judetul Alba. Din 1952, Aiudul devine resedinta raionului Aiud, regiunea Cluj, pana in anul 1968. De atunci, Aiudul face parte dintre cele noua localitati urbane ale judetului Alba. in anul 1994, Aiudul a devenit municipiu si astfel informatii Aiud putem gasi inca din acea perioada. Conform Legii 215/2001 privind administratia publica locala, municipiul Aiud este administrat prin intermediul Consiliului Local ca for legislativ si al Primariei ca for executiv. Etimologia denumirii orasului Aiud este complexa, purtand amprenta istoriei sale si a nationalitatilor care au trecut prin acest loc. Astfel, municipiul Aiud are denumiri latine, grecesti, germane, maghiare sau maghiarizate: Annia sau Ad Anniam, Aegidiopolis, Strassburg am Mieresch, Enild, Enid, Enud, Enugd, Villa Aegydi, Villa de Enudio, Nogenyd, Via Aegidius, Maior Enyed, Gross Enyed, Nagyenyed. in harta lui Castorius, printre cele 45 de localitati de pe teritoriul Daciei era trasata Brucla, cea mai apropiatã localitate de actualul Aiud.

Exista si ipoteza ca Aiud ar deriva prin anagramare de la numele lui Iuda Tadeul, in cinstea caruia s-a ridicat biserica "Villa Iudae Thadae" (1839). in 1839, denumirea oficiala a asezarii era Nagyenyed. Denumirea uzuala in limba romana a fost Ajudu, in 1850 Ajud, iar numele definitiv Aiud apare ca denumire in limba romana in 1854.

No comments:

Post a Comment